Projekt Klikni&Uči – završna konferencija

Škola za umjetnost dizajn grafiku i odjeću Zabok od rujna 2012. godine provodi projekt Klikni&Uči s ciljem uvođenja multimedijalnih tehnologija u nastavni proces. Novi pristup obrazovanju i upotreba vizualne komunikacije i medija sastavni je dio projekta. Kako bi se prezentirale aktivnosti koje su provodili unatrag 12 mjeseci te s javnošću i krajnjim korisnicima podijelili postignute rezultate i službeno otvorili novoopremljen Multimedijalni centar, dana 20. rujna 2013. godine održana je završna konferencija projekta Klikni&Uči u prisustvu 70-tak profesora, učenika i ostalih uzvanika. Na kraju programa učenici su pozvali uvažene goste u novoopremljen Multimedijalni centar te demonstrirali snimanje intervjua.

Tema konferencije bila je završetak provedbe i predstavljanje ciljeva, aktivnosti i ostvarenih rezultata projekta. Prisutnima se najprije obratila ravnateljica škole, ujedno i voditeljica projekta Božica Šarić zaželjevši svima toplu dobrodošlicu te prezentirala rezultate projekta koji je naišao na veliku podršku Krapinsko-zagorske županije i Grada Zaboka.

Na završnoj konferenciji prisustvovala je zamjenica župana Krapinsko-zagorske Županije gospođa Jasna Petek koja je čestitala svim djelatnicima i učenicima škole na ostvarenim rezultatima. Na ovom velikom uspjehu, školi i projektnim partnerima čestitao je i gradonačelnik Grada Zaboka Ivan Hanžek rekavši kako je ponosan na ostvarenja ove škole. Viša savjetnica za sektor Grafičkih tehnologija i audiovizualnog oblikovanja iz Agencije za odgoj i obrazovanje i obrazovanje odraslih Tamara Hudolin, naglasila je da je ovo jedan, od ukupno dva projekta koja su odobrena u okviru EU fondova u području multimedije, što znači da je to veliki uspjeh za školu, a i za sam sektor. Prisutnima se obratila i Jasna Majsec predstavnica MZOIS koja je nešto više rekla o potrebi apliciranja s projektima na različite europske fondove.

Projektom Klikni&Uči/Klick&Learn promoviraju se inovativna obilježja u strukovnom obrazovanju u sektoru grafičke tehnologije i audiovizualnog oblikovanja te se nastoji senzibilizirati školsku zajednicu za razmjenu on-line učenja, uz omogućavanje didaktički oblikovanog edukativnog materijala za nastavnike i učenike.

Članovi projektnog tima su: Marijan Hrastinski, Ruža Leskovar, Helena Matuša, Valentina Đurek, Martina Jenik i Božica Šarić. Opći cilj projekta je povećanja ljudskih, materijalnih i prostornih kapaciteta te poboljšanje stručnih kompetencija učenika kroz novi izvannastavni program Multimedija. Specifični ciljevi projekta odnose se na razvoj novog nastavnog plana i programa multimedije, sustav učenja i poučavanja putem integracije novih tehnologija i medija (vizualne komunikacije – web, dizajn, grafika, video) i uspostavu učeničkog multimedijskog centra i školske on-line interaktivne platforme. U realizaciji projekta veliku su pomoć školi pružali vanjski stručnjaci koji su obavljali edukaciju nastavnog kadra iz područja nove strategije učenja i poučavanja i pozitivne psihologije, suvremene obrazovne tehnologije i prezentacijskih vještina, e – učenje, PHP MySQL te je zajedno s profesorima struke izrađen novi nastavni plan i program i programirana interaktivna on-line platforma.

Vrlo zanimljiva projektna aktivnosti odnosila se na Studijsko putovanje za 6 nastavnika iz Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok i Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split u vremenu od 10 radnih dana u fondu od 60 sati u Školskom centru Celje u Multimedijalnom centru Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije. Tamo su profesori iz sektora grafičke tehnologije i audiovizualnog oblikovanja stjecali vještine snimanja, režije i montaže.

Cijeli projekt predstavlja veliki dobitak za Školu za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok te Školu za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split, Grad Zabok i Krapinsko-zagorsku županiju jer će se unutar postojećeg sustava strukovnog obrazovanja ojačati materijalni i ljudski kapaciteti vezani za nove tehnologije u području medijske kulture, grafike, videa i dizajna. Učenicima će biti pružena veća mogućnost stjecanja stručnih kompetencija s novim tehnologijama te bolja zapošljivost na tržištu rada.

Krapinsko-zagorska županija postaje značajna turistička regija, a primjena novih obilježja u strukovnom obrazovanju medijske kulture putem informacijsko-komunikacijske tehnologije omogućit će bolju i kvalitetniju promidžbu svih resursa ove regije.